stellasmat.blogg.se

Det jordnära livet genom att göra det själv, tips och recept på mat och dryck

Kycklingsoppa

Publicerad 2013-02-07 07:24:00 i Allmänt, MAT, ODLING,

Det finns inte mycket mer som värmer i kylan än varm soppa eller så klart en kram. Recept på kram har jag inte, för kärlek är som musik och konst - magin antigen finns där eller inte. Man kan lära sig en del, men det lilla extra är bara en känsla. Lägger man lite kärlek i det mesta man gör, så blir det bra, och det behöver inte vara så invecklad. Här kommer två variant av kycklingsoppa. Ett recept som jag har lärt mig från min farmor. En middag som tar 30min att tillaga, och kostar 20kr för 4 portioner. Till denna soppa skall man ha en eller flera ostmackor, eller  en baguette.
 
 
INGREDIENSER:
1 kycklingklubba
1 gul lök
1 eller 2 morötter
1 kycklingbuljong
1 grönsksbuljong
grovhackad persilja
 
Variant 2:
Istället för persilja tillsätter man dill och äggnudlar.
 
Viktigt är att inte köpa äggnudlar från den asitiska avdelningen för det blir inte alls samma sak. De som man skall använda är specialtillverkade för fransk eller italiensk soppa och kallas FIDELINI.
De kostar inte mycket och de räcker länge. Den som har en trädgård kan enkelt odla persilja och dill, samt morötter själv. Kruspersija är dessutom flerårig och kommer av sigsjälv, bara man sköter om plantorna lite gran.
 
Åter till soppan och dess tillagning:
Hacka löken och skiva morötterna i tunna cirklar. Smula buljongtärningarna, lägg klubban och 1 liter vatten i kastrulen. Koka 20 min. Ta fram klubban och rensa köttet från benen. Lägg den tillbaka. Completera med lite vatten så det blir 1liter. Tillsätt persiljan eller dill och äggenugdlar. Har man äggnudlar behöver man koka några minuter till. En kvarts citron pressas i varje portion. Har man inte citron, så funkar det med en sked äppelcidervinäger. Mmm... Så gott med värme! Citronen gör att soppan känns väldigt fräsch. Vill man servera ett glas vin till det, så funkar en torr riesling eller en chardonay dock inte för mycket fatlagrad.

Kommentarer

Postat av: Anna-Greta Svedberg

Publicerad 2013-02-07 12:52:53

Den skall jag pröva idag efter som det är soppdag / torsdag! Några plättisar till efterrätt, mums filibabba!

Svar: Har du någon bra sylt till plättarna? Gud, så gott...
stellasmat.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela