stellasmat.blogg.se

Det jordnära livet genom att göra det själv, tips och recept på mat och dryck

Lammköttsoppa

Publicerad 2013-02-10 10:55:00 i Allmänt, GÖR DET SJÄLV, MAT, ODLING,

God morgon!
 
Lammkött kommer jag att skriva mycket om framöver, men idag blir det inte att börja med Bibeln, antika Grekland och allt annat som har gjort lammet så heligt. I Sverige är man känslig för inälvor, så jag tar det lite lugnt, men snälla våga prova - ett litet finhackat hjärta i grytan så där inför alla hjärtans dag är så gott... hehe! Svenskar är sådana äventyrsmänniskor som kan ge sig ut i världen på farliga platser och göra tokiga saker, så våga testa! Lammkött kräver lite mer än salt och peppar, samt nästan alltid fräsas i smör till att börja med. Då smakar det inte "kofta". ;-) Om folk slutar tillaga lamkött som om det vore oxfile eller fläskkotletter, så skulle de få en helt annan upplevelse, så LAMM blir min vårtema. Eftersom det är fortfarande -15 ute, så känns soppa helt rätt just nu.
 
LAMMKÖTTSOPPA
 
Ingredieser:
Lammkött hackad 500gr och ett lammhjärta eller en halv lever.
2 morötter
2 paprikor
2 lökar gula eller en knipa grön salladslök
100-150gr smör
400gr krossade tomater
1 msk salt
1 msk paprika pulver
2 msk grönpepparminta (kolla länken, går att odla själv och torka  bladen)
Färsk eller fruset persilja
 
 
Hacka köttet och fräs det i smöret med kryddorna utan persiljan.
Lägg i resten av ingredienserna och låt dem sjuda under lock ett tag. Tillsätt 1,2 -1,5 liter vatten och koka tills köttet faller från benen. Lägg i tomaterna och presiljan sist. Vitt fylligt och smakrikt vin och grekisk lantbröd passar utmärkt till denna underbara varma och kryddiga lammköttsoppa. För min del blir det alkoholfritt och friterade potatis med feta ost som tillbehör.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela