Gourmetmiddag med lite kolhydrater

Förrätten: SPENATSOPPA med ägg och viltkorv
Ingredienser:
Frusen hackad spenat eller fin hackad färsk, eller blanda hälften av varje.
100 gr smör
1liter mjölk
2,5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
Salt, vit peppar
2 msk vitlökspulver
2-3 msk vetemjöl
Frusen hackad spenat eller fin hackad färsk, eller blanda hälften av varje.
100 gr smör
1liter mjölk
2,5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
Salt, vit peppar
2 msk vitlökspulver
2-3 msk vetemjöl

Allt kokas, dock kan man fräsa den färska spenaten i smöret först. Koka max 10-15 min.
Skiva viltkorv ( Igår hittade jag en fantastisk sådan på IKEA) i tjocka skivor och dela dem i fyra bitar. Till vardagen kan man garnera med tunna rökta varmkorvar (Bullens pilsnerkorv). Skär dem i små bitar och stek dem med lite smör. Sätt i hårdkokta ägg i klyftor. Rostat bröd med smör och vitlök på. Om man vill äta vegetarisk går det helt utmärkt utan korvarna. Soppan är rätt tung pga all mjölk och smör, så en ljus lager skulle funka utmärkt eller ett fylligt och smakrik chardonay.
Huvudrätten: MUSAKA
Ingredienser:
1 kg blandfärs
1 kg potatis
2 gula lökar
5 ägg
5 dl mjölk (eller 2,5 dl mjöl + 2,5 dl grädde)
1 msk paprika
1 dl olja
salt, svart peppar
färsk persilja
1 kg blandfärs
1 kg potatis
2 gula lökar
5 ägg
5 dl mjölk (eller 2,5 dl mjöl + 2,5 dl grädde)
1 msk paprika
1 dl olja
salt, svart peppar
färsk persilja

Finhacka löken och stek den i oljan tills den mjuknar. Tillsätt köttfärsen och rör om så att inga stora klumpar är kvar. Skala och skär potatisarna i små tärningar ca 1cm. Blanda dem med resten i en ugnspanna och tillsätt salt och paprikakryddan. Häll i ca 2,5-3,5 dl vatten eller grönsaksbuljong. Grädda i 200 grader tills vattnet har kokats nästan bort och potatisarna har mjuknat. Vispa äggen och mjölken och häll över. Strö över ordentligt med grovhackad persilja och lite svart peppar. Förtsätt grädda tills mjölken och äggen har hårdnat och fått en fin gyllene färg.
Mjukt och bärigt eller fruktigt och smakrikt rött vin passar väl eftersom maträtten är rätt neutral i sin konsistens och kryddning. En ljus lager eller mildare ale kan också funka bra.
GREKISK BONDSALLAD: passar antigen som första förrätt eller som tillbehör till musaka. Vill man ta en snaps före maten, så börja gärna med salladen. Ouzo, grappa, calvados eller brandy kan vara en bra kombination, dock max 50cl och då dricker man sakta, sakta på grekiskt vis...

3 tomater, 1/2 gurka (skalad), 1 paprika (röd eller orange), 1/2 rödlök, ca 15 svarta oliver (rekommenderas KALAMATA i plåtburk), riven fetaost. Den bulgariska är dock bäst. Salt, olivolja, eventuellt äppelcidervinäger och hackad persilja. Jaaa, skiva och blanda. Dekorera med osten och oliverna som på bilden.
En avslutning på det hela med kokkaffe i fina koppar... Helt fantastiskt!
